Originea cafelei

Acesta este parfumul care imi place : cand prajesc boabele de cafea in apropierea casei mele ma reped sa deschid usa pentru a savura aroma. (Jean Jacques Rousseau)

Etimologic, cuvantul cafea isi are originea in cuvantul turcesc kahvea. El apare in  limba engleza si isi are provenienta din cuvantul german koffie, in anul 1598. De asemenea, originea cuvantului poate fi si Regatul Kaffa, Etiopia, unde a fost descoperit arborele de cafea.

Conform legendei, cafeaua a fost descoperita in Vestul Africii, Etiopia, in secolul al IX-lea, de pastorul Khaldi, care a observat ca oile sale capata multa energie dupa ce mananca boabele dintr-un tufis. Acest pastor a dus boabele de cafea la o manastire, unde maicutele au inceput sa o consume ca bautura, constatand proprietatile energizante ale acesteia prin faptul ca ramaneau treze pe perioada slujbei. Totusi, aceasta poveste nu este atestata documentar, constituind, probabil, text apocrif.

Dovada credibila a existentei cafelei ca bautura si a arborelui de cafea este data la mijlocul secolului al XV-lea, in manastirile Sufi din Yemen. Pana in secolul al XVI-lea, cafeaua se raspandeste si in restul Europei, cele doua Americi si in Indonezia.

Daca, o perioada, era supranumita bautura pacatosilor in Europa, si interzisa, cafeaua devine bautura oficiala si in tarile crestine in momentul in care este binecuvantata de Papa Clement al VIII-lea, in secolul al XVI-lea. 

Mai multe despre istoria cafelei !

Te-ar mai putea interesa