Cafea capsule

Consumul de cafea capsule a crescut in ultimii ani datorita unor conditii de piata favorabile , in special inainte de declansarea crizei financiare si economice. Trei motive principale au motivat cresterea vanzarii de solutii cafea espresso pe baza de capsule :

  • Usurinta prepararii unui espresso la o simpla apasare de buton

  • Paleta mare de blend-uri de cafea ce constituia o baza larga de selectie de gusturi

  • Asimilarea noului- aparitia unei mode-de catre un consumator ce-si permitea un cost mai ridicat/ceasca de cafea

Se stie ca un consumator avizat de espresso doreste sa aiba parte de aceeasi calitate in fiecare ceasca, ori pe acest principiu a fost promovata cu succes aceasta solutie.

Cat e de reala ?

Nu exista nici un impediment ca un consumator de espresso sa nu aiba parte de aceeasi experienta in fiecare ceasca si daca foloseste un espressor cu cafea macinata sau unul pe cafea boabe, cu macinator incorporat. Atat timp cat acesta utilizeaza o cafea buna iar espressorul este unul de marca, cu siguranta calitatea cafelei obtinute este aceeasi.

Usurinta prepararii este identica cu cea a unui espressor cu capsule :

  • In cazul unui espressor pe cafea macinata, se adauga o masura de 7 gr. de cafea macinata in portfiltru, se taseaza cu tamperul si se monteaza in suport. Tot o apasare de buton declanseaza procesul de infuzie si presare. Operatiunea e aproape la fel de simpla ca si introducerea unei capsule in aparat si apasarea butonului.

  • In cazul unui espressor automat pe cafea boabe, cu macinator incorporat, la o apasare de buton se macina 7 gr. de cafea si se produce espresso-ul.

Paleta de blenduri exista si in acest caz, daca se utilizeaza cafea gata macinata sau cafea boabe espresso. Costul testarii pana se ajunge la blendul dorit e cam acelasi : cel mai ieftin pachet cu capsule are 16 capsule si un prêt de cel putin 25 lei. Tot atat e un pachet de 250 gr. de cafea premium, dar ai parte de  un numar dublu de cafele.

Costul/ceasca de cafea este insa net superior pentru metodele clasice, in sensul ca acesta e mult mai mic decat costul /ceasca in cazul cafelei la capsule.

Sa consideram urmatoarele date :

  • Pretul unei capsule de cafea : min. 1,5 lei

  • Pretul unui kg de cafea boabe sau macinata premium : 80 lei. Dintr-un kg de cafea se obtin cca 140 espresso : rezulta  un cost de 0,57 lei.

  • Investitia intr-un aparat de cafea pe capsule : min. 400 lei

  • Investitia intr-un espressor cafea macinata : min. 700 lei

  • Investitia intr-un espressor cafea boabe : min. 1,500 lei

  • Consideram aceeasi perioada de garantie : 24 luni

  • Consideram aceleasi cheltuieli aditionale privind apa folosita si curatirea periodica a aparatului

  • Pentru un consum lunar de 70 cafele, in 2 ani : 70*24= 1,680 cesti cafea

  • Pentru un consum lunar de 100 cafele, in 2 ani : 100*24=2,400 cesti cafea

    Analizam cele doua proiecte de consum pe 2 ani 

La un consum lunar de 70 de cafele rezulta :

  • Cost total pe 2 ani (aparat capsule+cafea)=400+1,680*1,5= 2,920 lei

  • Cost total pe 2 ani (espressor cafea boabe+cafea boabe) = 1,500+1,680*0,57=2,457 lei

  • Cost total pe 2 ani (espressor cafea macinata+cafea macinata)=700+1,680*0,57=1658 lei

La un consum lunar de 100 cafele rezulta :

  • Cost total pe 2 ani (aparat capsule+cafea)=400+2,400*1,5= 4,000 lei

  • Cost total pe 2 ani (espressor cafea boabe+cafea boabe) = 1,500+2,400*0,57=2,868 lei lei

  • Cost total pe 2 ani (espressor cafea macinata+cafea macinata)=700+2,400*0,57=2,068 lei

Observam ca pe masura ce creste consumul lunar, solutia de cafea capsule este aproape dubla ca si cost fata de solutia de cafea espresso la un espressor cu cafea macinata.

Merita inlocuirea solutiei clasice cu cea pe capsule ?  

Te-ar mai putea interesa