Cafea fara zahar

 Oare cat de atenti suntem atunci cand degustam o cafea acasa, la serviciu sau intr-o cafenea ? Probabil acasa suntem mai concentrati pe calitatea cafelei servite, dar la serviciu sau in cafenea suntem tributari anturajului sau reclamei care ne ghideaza catre gustul suprem-cel putin asa cred cei care sunt creatori de opinii ! Si ce vedem si gustam in afara casei ne dorim sa avem si in bucataria noastra.

Majoritatea consumatorilor de cafea nu concep cafeaua neagra si adauga cel putin inca un ingredient in cafeaua fara zahar : lapte, sirop, frisca, ciocolata, alcool, inghetata si multe altele, pentru ca gama de retete pe baza de cafea este foarte variata : cappuccino, latte, frappuccino,moccacino etc.

 

Poate cel mai bine e sa ne gandim la creatorii de vinuri de calitate, ca sa intelegem ce inseamna cafeaua de calitate:

-          Cunoastem  ce  eforturi se fac la cultivarea soiurilor nobile de vita-de-vie.

-          Cum sunt create vinurile de calitate  si cat de valoroase sunt acestea.

-          Recunoasterea calitatii muncii si priceperii depuse de profesionisti oenologi prin acordarea premiilor de catre comisii de degustatori autorizati, si care ne dau noua certitudinea valorii lichidului dintr-o sticla etichetata.

-          Credeti ca un profesionist ce activeaza pe acest lant pana vinul este ambalat si etichetat si-a propus ca vinul respectiv sa fie servit “spritz” ? Indoit cu apa plata, minerala sau cuburi de gheata ? Ori amestecat cu cola ?

-          Toti si-au pus amprenta si profesionalismul in crearea unui produs ce trebuie servit ca atare, la temperatura camerei, in pahare de un anumit tip care sa scoata in evident buchetul, aroma si gustul pe care-l cautam si pe baza carora putem alege soiul ce ne place cel mai mult. Si pentru ca gusturile nu se discuta, sunt create multe variante de vinuri albe, roze si rosii. Avem de unde alege !

La fel e si cu cafeaua.

Un autentic “coffee lover” nu poate concepe amestecul unei cafele cu zahar, nemaivorbind de alte ingrediente . Indiferent de contextul in care-si serveste cafeaua, acesta va incerca sa constientizeze toata bogatia  oferita intr-o ceasca de cafea neagra de catre toti cei care au contribuit la crearea blendului respectiv :

-          Plantatia care se ocupa de cresterea si intretinerea soiului de cafea potrivit originii zonale, calitatii solului si caracteristicilor climaterice

-          Profesionistii care petrec mii de ore in cautarea unor cafele de origine potrivite scopului crearii unor blenduri de cafea cu anumite proprietati de gust, aroma, aciditate, corpolenta

-          Producerea unor cafele potrivite metodelor de preparare diverse : cafea la filtru, espresso, French press, etc.

-          Tenacitatea unor barista de a crea intr-un espresso balansul gustului si forma perfecta pentru cafeaua ca atare, fara zahar sau alte ingrediente

 Daca am considera gatirea unui fel de mancare in care, fara sa gustam, presaram sare si alte mirodenii ?

De ce sa nu incercam macar sa gustam o cafea fara zahar inainte de a adauga zahar sau lapte in cafea ?

Pentru cei care nu se pot desparti de gustul cafelei fara zahar, iata o propunere :

-          Serviti intai o bucata de ciocolata foarte dulce…

-          Apoi serviti din cafeaua neagra, fara zahar

-          Veti percepe gustul adevarat al cafelei, iar dupa un timp nu veti  mai dori ciocolata.

Cafeaua bauta fara zahar ne va schimba automat si preferintele : ceea ce pana atunci considam cafeaua preferata, mai mult ca sigur ca o vom schimba in cautarea altui blend, mai putin acid, mai gourmet, etc.

Si uite asa, vom incepe sa intelegem ce inseamna cafeaua de calitate, pentru ca nu-i asa, in momentul cand schimbam gustul unei cafele prin adaugarea de zahar sau lapte, nu percepem gustul autentic al acesteia.

Din fericire avem de unde alege cafea de calitate : putem incerca cea mai buna cafea de la Imping’s Kaffee, cafea multipremiata.  

Te-ar mai putea interesa