Cafea gourmet

Cafeaua reprezinta cea mai raspandita traditie, regasind-o in majoritatea culturilor tarilor lumii.


Conceptul de “cafea gourmet” defineste o cafea de calitate superioara.


Calitatea boabelor e data de un cumul de factori cum sunt :

  •  Caracteristicile genetice ale boabelor de cafea

  •  Ecosistemul, mediul determinant al cultivarii boabelor de cafea

  •  Culegerea manuala a fructelor coapte de pe ramurile arborelui de cafea

  •  Procesul de recoltare a cafelei verzi de la culegere pana la ambalarea in saci

     

Numai boabele de cafea Arabica contribuie la crearea unei cafele gourmet, de aceea continutul unei pungi de cafea gourmet cuprinde doar cafea 100% Arabica.
Ca exemplu, in Costa Rica este interzisa prin lege cultivarea cafelei Robusta.
Cafeaua Arabica este mult mai delicata decat Robusta, fiind sensibila la boli, se cultiva la altitudini de peste 600 m pana la 1200 m la temperaturi medii de 20°C.
Solul e de preferat sa fie vulcanic. Fiecare din factorii enumerati mai sus influienteaza aroma, aciditatea si corpolenta cafelei.


Chiar daca toti acesti factori sunt indepliniti si cafeaua verde poate fi caracterizata ca “gourmet” procesul final de prajire este la fel de important . Boabele de cafea pot fi prajite mai usor sau mai intens, dar trebuie evitata aparitia boabelor prea arse care viciaza gustul si aroma cafelei.
E de preferat ca odata prajita, cafeaua sa fie ambalata in pungi special prevazute cu supapa pentru eliminarea bioxidului de carbon ce apare in urma procesului de prajire. Se spune despre cafea ca “respira” de aceea e nevoie de aceasta supapa ca sa nu permita aerului sa intre in punga si sa oxideze boabele de cafea.


Pentru o ceasca ideala de cafea gourmet la french press sau filtru trebuie utilizata o cafea boabe gourmet din care se va rasni manual doar portia de cafea utilizata pe moment .

Te-ar mai putea interesa