Cafeaua la plic

Cafeaua instant face parte din cafeaua noastra zilnica mai mult decat constientizam : pe langa borcanele cu cafea instant de pe raftul magazinelor o regasim si in plicurile « 2 in 1 » si « 3 in 1 » pe care le achizitionam la prêt redus redus pentru acasa ori la serviciu.

O mai regasim in capsulele de cappuccino ori latte pe care le achizitionam pentru aparatul cu capsule ce ne da conform reclamei tv. retete ca intr-o cafenea, la o simpla apasare de buton.

Majoritatea automatelor vending ofera retete de cafea preparate tot cu cafea instant.

Faptul ca bem cafea instant in loc de cafea preparata din boabe rasnite nu constituie o problema in sine : in definitiv totul tine de gust, iar daca unii prefera o cafea preparata rapid din cafea instant si apa fierbinte e o chestiune de optiune personala.

Nu ne-am propus sa facem o comparatie intre o ceasca de cafea naturala si una de cafea instant ( ce provine tot din cafea naturala), ci dorim sa analizam  acele retete de cafea ce au ca baza cafea instant si care nu sunt preparate in cafenele sau acasa din cafea si lapte natural.

Atat plicurile cat si capsulele ce ofera retete de cafea mixate cu creamer, ori retetele din automate de cafea, au un numitor comun : utilizeaza ingrediente nocive organismului. Pentru a da o impresie de retete de cafea standard - cappuccino, latte, machiatto – acestea sunt mixate cu « creamer » ce tine loc de lapte natural.

Practic, retetele de cafea intalnite pe automatele vending sunt identice cu plicurile de 2 in 1 si 3 in 1, precum si cu capsulele de cappuccino sau latte pe care le cumparam pentru aparatul casnic. Identitatea lor provine din utilizarea acelorasi ingrediente si cantitati in toate aceste cazuri.

Fiecare poate citi acum-daca are vederea foarte buna- ce contine un plic de cafea ori reteta de cafea de pe un automat de cafea.

Un plic de cafea cu creamer poate contine : cafea instant, sirop de glucoza, ulei vegetal hidrogenat, corector de aciditate, emulgatori, anti aglomerant, sare iodata, arome, agent de ingrosare…

Majoritatea sunt E-uri ce ofera nu numai gust si aspect, dar si alergii, intoxicatii ori suferinte ale ficatului.

Rasfoind site-ul www.alegesanatos.ro alegem pentru analiza un plic de cafea « Jacobs 3 in 1 Intense » ce contine 12 ingrediente, dintre care 8 sunt cu risc mediu si inalt de dauna. Printre acestea :

  • E950 Aspartam, indulcitor chimic cu risc ridicat de dauna. Poate provoca diabet, scleroza multipla, epilepsie.

  • Sirop de glucoza, ingredient cu risc mediu de dauna : cauzeaza reactii alergice, obezitate, diabet.

  • E340 fosfat de potasiu, ingredient cu risc mediu de dauna, ce are rol de stabilizator ce previne formarea de aglomerari. Poate duce la alergii, dereglari hormonale, tulburari hepatice s.a.

  • E452(i) polifosfat de sodiu. Utilizat ca stabilizator poate crea disfunctionalitati ale metabolismului.

Mai multe despre produse, E-uri si nocivitatea acestora pe  http://www.alegesanatos.ro/

 Ma intreb ce motiveaza un consumator de retete de cafea cu E-uri sa nu tina cont de atentionarile nutritionistilor si sa continue cu ingerarea unor substante nocive organismului ? Probabil unele cauze cum ar fi :

  • Lipsa informarii  ( nu a informatiei, care exista din abundenta). Tinerii nu sunt prea interesati de mentinerea sanatatii atat timp cat organismul lor poate face fata agresiunilor de tot felul. Sunt interesati mai mult de satisfacerea imediata a unor necesitati si mai putin de consecintele lor in timp. Din pacate multi realizeaza urmarile unor excese cand e prea tarziu .

Informarea si preventia sunt practic gratuite in aceasta etapa iar daca nu iti faci timp pentru a analiza ce « bagi in tine » vei plati din greu mai apoi.

  • Actiunea marketingului. Suntem asaltati de reclame cu tineri ( acelasi segment de consumatori ce accepta mult prea usor provocarile si experientele noi )  ce consuma fericiti cafea la plic de zici ca asta-i uneste si declanseaza fiesta…

  • Comoditatea :  initial am crezut ca plicurile vor fi o solutie la serviciu pentru a-ti prepara rapid o cafea . Ulterior am descoperit ca multa lume le consuma acasa, unde ar avea timp sa prepare o cafea naturala la ibric si sa adauge zahar natural ori lapte natural !

Un french-press costa 30-50 de lei si ofera o cafea foarte buna prin infuzie.

  • Pretul : un plic ce contine o reteta de cafea bazata pe cafea instant costa cca 50 bani ! Intrebarea e daca crezi ca intr-adevar ai de castigat consumand cafea la plic sau la capsule.

Cca 17% din plic este cafea instant iar daca un plic are cca 14-15 grame, rezulta 2,5 grame cafea.

Un borcan cu 100gr  cafea instant costa 15-17 lei. Aceeasi cantitate de 100 gr. cafea instant in plicuri costa 20 lei.  

Pentru capsule diferenta este de minim 100% fata de cafeaua instant la borcan !!

  • Gustul si aroma : E-urile contribuie la obtinerea unui gust si o aroma care nu au nimic in comun cu o cafea naturala. Practic este o alta bautura asa ca nu se pot compara cele doua retete, cea din cafea sau cafea cu lapte natural, si cea mixata cu E-uri.

Vom milita permanent pentru consumul unei cafele naturale in care se pot adauga ingrediente naturale : zahar brun, lapte natural. Limitand consumul de cofeina la 200-250 mg zilnic si incercand sa consumam numai   cea mai buna cafea   (eventual fara zahar si lapte) ne putem bucura de un produs sanatos si generator de energie.

Te-ar mai putea interesa