Cafea instant

Cafeaua instant a devenit un produs larg utilizat in special in prepararea bauturilor calde pe baza de cafea datorita caracteristicilor sale de miscibilitate si comoditate. Incepand cu anii 70 aproape o treime din cafeaua prajita importata in SUA a fost transformata in cafea instant, ducand la vanzari anuale de 90 mii tone din acest produs.
In prezent aproape 15% din cafeaua consumata in SUA este preparata din cafea instant si apa fierbinte, fie ca vorbim de consumul casnic, consumul de  cafea la birou  sau prezenta in automatele de vending.
Pe plan mondial cafeaua instant a usurat strategia de patrundere a cafelei in tari unde exista o puternica cultura a ceaiului.

In Romania piata de cafea instant era in 2003 de 17% din totalul consumului de cafea, ajungand in 2013, conform ziare.com la o cota de 38% din totalul cafelei consumata de romani, o piata de 300 miliane euro la acea data.
Categoria de varsta atrasa de cafea instant este formata din tineri intre 18 si 25 de ani.
Cresterea din acesti 10 ani s-a datorat indeosebi vanzarii de cafea instant in plicuri tip 2 in 1 si 3 in 1 – in amestec cu zahar si/sau creamer precum si raspandirea automatelor de cafea ce utilizeaza cafea instant.

Nu a fost usor sa se ajunga la calitatea cafelei instant din zilele noastre : la inceput o cafea instant nu se dizolva usor in apa, o parte din pudra ramanea la suprafata. Aroma cafelei se pierdea usor la desfacerea ambalajului iar producatorii au facut eforturi in a pastra aroma pe o perioada mai lunga. Produsul cafea instant ambalat in recipiente de tip borcan trebuia sa faca fata la un numar mai mare de deschideri a capacului, fara a-si pierde aroma pana la terminarea continutului.
S-a inventat procesul de granulare pentru cafea instant, astfel incat cafeaua pudra sa ia forma unei cafele naturala macinata.


Scurta istorie
Dorinta de a face o cafea dintr-un concentrat uscat si apa fierbinte a aparut de cca 400 de ani : cel mai vechi document ce prezinta cafeaua instant dateaza de la 1771 in Anglia.
Primul produs a fost dezvoltat in 1853 in America si a fost testat in Razboiul Civil sub forma unei mici prajituri.
Abia in 1901 a fost inventat in Japonia un proces tehnologic pentru obtinerea pudrei solubile, fiind vorba insa de ceai . Dupa 5 ani un chimist englez a preluat ideea si a adaptat-o pentru a obtine cafea instant.
Acest proces a devenit o prioritate nationala in Brazilia dupa cca 30 de ani cand aceasta tara s-a confruntat cu o suprarecolta de cafea pe care risca sa o piarda. Devenise astfel necesara posibilitatea de a gasi o solutie pentru pastrarea cafelei pe termen indelungat. In acest efort s-a implicat firma Nestle care a transformat o parte din cafeaua naturala in cafea instant . Cafeaua instant si-a gasit utilitatea in al 2-lea Razboi Mondial prin aprovizionarea trupelor americane. Originea denumirii de "ness" apartine firmei Nestle, prima care a adaptat tehnologia de obtinere a cafelei instant la productia de masa. Denumirea de "ness" a devenit atat de populara incat a ajuns practic un substantiv comun pentru cafea instant, indiferent cine o produce.

 

Te-ar mai putea interesa