Crema cafea espresso

Ne place cafeaua espresso,  mai ales cand ne incanta ochiul cu un strat de  crema  gros si consistent, ce persista  cat mai mult timp. Observam insa ca aceasta crema cafea difera de la caz la caz. Care ar fi factorii ce contribuie la reusita unei creme cafea espresso ?

Crema cafea pentru espresso este o spuma comestibila, formata dintr-o multitudine de balonase minuscule . Pentru ca aceasta crema sa fie bogata si sa persiste trebuie ca aceste balonase sa fie mentinute in  contact unele cu altele cat mai mult timp. Rolul de liant al acestor balonase il au proteinele si   uleiurile din cafea. In cazul particular al spumei de lapte pentru cappuccino proteinele din lapte sunt cele care ajuta la spumarea laptelui, nu grasimile. Alegeti laptele cu un continut ridicat de proteine in cazul in care urmariti sa preparati lapte spuma pentru cappuccino sau latte.

Revenind  la  crema  cafea pentru espresso proteinele si uleiurile din cafea sunt puse in valoare de catre presiunea si timpul de extractie al cafelei,  gradul fin de macinare, precum si gradul intens de prajire al cafelei.  

Balonasele de la suprafata cremei se sparg si imprastie aroma minunata a cafelei.

Presiunea de extractie (9-15 atm) ajuta la emulsifierea uleiurilor din cafea, ce concura la producerea cremei.

Prajirea intensa contribuie la obtinerea culorii asemanatoare blanii de tigru (maro-aurie)  a cremei,  dar si la volumul ei bogat.

Persistenta cremei in ceasca trebuie sa fie de minimum 2 minute.

Un alt factor important pentru obtinerea de crema cafea espresso bogata este dat de mixul de boabe din cafea : prezenta cafelei robusta ofera o crema mai spumoasa, pe cand prezenta boabelor de cafea arabica ii dau consistenta cremei.  Din acest motiv blendurile de espresso cautate de cunoscatori sunt un mix de boabe arabica si robusta in diferite procente.

Specialistii mentioneaza si calitatea apei utilizata : se considera un factor important prezenta mineralelor in apa, ce pot influienta  obtinerea unei spume cat mai bogate. O apa dura de exemplu reduce cantitatea de crema cafea.

Mai sunt si alti factori ce se refera la priceperea unui barista in a presa cafeaua cu tamperul, parametrii espressorului, igienizarea acestuia, etc.

O mentiune importanta in persistenta cremei  este data de materialul unei cesti cafea espresso  precum si forma acesteia : ceasca trebuie sa fie din portelan de calitate, cu pereti  grosi pentru un transfer de caldura cat mai redus. 

Poate te intereseaza si alte retete cafea !

Te-ar mai putea interesa