Cultura cafelei arabica in pericol

In presa online apare un articol alarmist despre existenta efemera a cafelei in viitorul apropiat, stire ce da fiori reci iubitorilor de cafea de calitate.

Informatia  din bbc.com face referire la pericolul schimbarilor de clima asupra culturii de cafea arabica din diverse tari precum Mexic , America de Sud, Asia sau Africa.

Cultura cafelei in aceste zone sufera de mai multi ani datorita conditiilor extreme de temperatura si umiditate . Astfel  culturile de cafea arabica trebuie sa faca fata unor variatii bruste de la temperaturi scazute la temperaturi inalte, de la perioade de seceta la ploi abundente. Solul se erodeaza si se petrec tot mai multe alunecari de teren.

Ori, cea mai expusa cultura o reprezinta cafeaua arabica ce are nevoie de conditii de temperatura si umiditate cat mai constante : 18-22 °C si ploi regulate. Cafeaua arabica reprezinta peste 70% din volumul  total de cafea consumat pe glob. Blendurile de cafea  agreate de consumatori  pentru metodele filtru ori french-press sunt 100% arabica. Blendurile potrivite espresso au intre 40%  si 80% arabica. Tot ce se consuma ca si cafea de origine este 100% arabica.

Cultura cafelei arabica fiind cea mai expusa conditiilor de clima s-a constatat ca in 2013 in America Centrala   aceasta a scazut cu 20%. In Africa , mai precis Tanzania, din 1960 pana astazi cultura cafelei arabica a scazut treptat de la 500 kg/hectar la 300 kg/hectar. In Uganda seceta a dus la caderea fructelor din cadrul culturilor de cafea inainte de coacerea lor.  Totodata seceta prelungita a dus la proliferarea daunatorilor plantei de cafea , situatie ce impune folosirea chimicalelor pentru protejarea culturii cafelei, cu rezultate proaste privind calitatea boabelor de cafea.

Se preconizeaza ca pana in 2050 culturile de cafea arabica vor inregistra o scadere cu cca 50%, fapt ce va face ca cererea sa depaseasca cu mult oferta. Rezultatul va fi o scumpire a cafelei cu cel putin 25% pana in 2050.

Se lucreaza  pe mai multe planuri pentru evitarea acestui dezastru ce poate afecta peste 2 miliarde consumatori zilnici de cafea  precum si 25 milioane ce lucreaza in aceasta industrie : o strategie este de a crea o tulpina de planta ce poate oferi o cafea ce unifica calitatea arabica cu rezistenta robusta.

Te-ar mai putea interesa