Despre cafeaua fara cofeina

Cofeina este un stimulent natural ce se regaseste in numeroase plante, si a carui rol principal este cel de a proteja planta impotriva insectelor daunatoare.

Cofeina nu are gust, de aceea indepartarea ei din boabele de cafea verde nu influenteaza gustul si aroma cafelei prajite, ce sunt obtinute in urma procesului de prajire. 

Consumul de cafea fara cofeina , cunoscuta sub denumirea decaf sau cafea decofeinizata a crescut permanent in ultimii ani, datorita tendintei de consum sanatos pe de o parte, iar pe de alta parte dorintei consumatorilor "inraiti" de a bea mai multa cafea pe parcursul unei zile, fara a-si periclita sanatatea : acestia mixeaza consumul de cafea cu cofeina in prima parte a zilei, cand doresc un aport de energie, cu cea fara cofeina din a 2-a parte a zilei. 

In America de Nord s-a ajuns la un procent de peste 16% consum cafea fara cofeina din total consum cafea.

In Germania este de peste 8%, in Spania de peste 17% !

Chiar si Italia decaf-ul a ajuns la 7% din total consum cafea. 

Cofeina este indepartata din cafeaua verde in proportie de peste 97%, ajungand chiar la 99,9% in functie de procedeul utilizat.

In Europa se utilizeaza doua procedee principale de extractie a cofeinei din cafeaua verde :

1/ Procedeul chimic, ce foloseste clorura de metilen, utilizat in cca. 80% din cazuri. Boabele de cafea verde se introduc intr-un solvent chimic format din acetat etil si clorura de metilen. Dupa ce cofeina este indepartata din boabe, solventul ce contine cofeina este separat de boabele de cafea. Procesul se repeta pana la se ajunge la o extractie de peste 97% a cofeinei din cafea.

2/ Procedeul "Swiss Water" ce utilizeaza apa fierbinte si filtre din carbon : procesul este total nechimic iar procentul de extractie poate atinge 99,9 %.

Amandoua procesele sunt considerate total lipsite de toxicitate.

Imping's Kaffee utilizeaza pentru specialitatea de cafea fara cofeina  metoda Swiss Water.

Despre consumul de cofeina si deshidratarea organismului !

Surse : www.teaandcoffee.net  /  www.intracen.org

 

Te-ar mai putea interesa