Reguli pentru o cafea buna

Unii prefera cafea espresso, altii cafeaua la filtru sau french press,  si foarte multi cafeaua la ibric.

Indiferent de reteta preferata exista cateva reguli de baza pentru a obtine o cafea buna.

Dincolo de toate acestea trebuie sa existe pasiune si constientizarea alocarii din timpul personal pentru prepararea unei cafele bune.

1/ O cafea buna nu e neaparat si ieftina, tot asa cum o cafea scumpa nu corespunde de multe ori asteptarilor. Cumparati o cafea macinata sau cafea boabe conform scopului urmarit, dar tineti cont ca pentru filtru si french press e de preferat un blend de cafea arabica sau cafea de origine arabica. In cazul espresso blendul trebuie sa contina si robusta, pentru o cremozitate ridicata.

Alegeti un producator serios, cu traditie si recunoastere din partea organizatiilor ce au un cuvant de spus pe piata cafelei.

2/ Cumparati cafea ambalata corespunzator, in pungi prevazute cu supapa de unic sens, ce impiedica intrarea oxigenului dar permite eliminarea bioxidului de carbon ce rezulta in urma procesului de prajire. Cafeaua continua sa « respire » o perioada lunga de timp dupa prajire si ambalare. Pe punga trebuie sa puteti citi informatii cu privire la continut, termen de garantie si producator. Asa aveti certitudinea achizitiei unui produs de calitate. Evitati achizitia cafelei din magazine ce o vand din borcane pe care sunt etichete cu originea cafelei : nu stiti de cand sta pe stoc, daca ce e in borcan corespunde cu eticheta lipita pe borcan, si in plus nu aveti garantia unui proces de prajire corect.

3/ Pastrati cafeaua intr-un recipient ermetic, depozitat in mediu intunecos si rece : magazie, debara, dulap. Nu tineti cafeaua in frigider, mai ales cafeaua boabe, ce este poroasa si atrage mirosuri si umezeala.

4/ E de preferat sa va macinati personal cantitatea de cafea necesara prepararii imediate. Puteti folosi o rasnita de cafea manuala . Macinarea trebuie sa fie una fina pentru espresso si ibric, si una medie pentru filtru si french press. Petreceti timp pentru pregatirea cafelei ca sa va bucurati ulterior de o cafea pe masura asteptarilor.

5/ Utilizati o apa de calitate : filtrati apa potabila pentru indepartarea clorului, sau folositi apa plata imbuteliata. Mineralele din apa sunt necesare pentru obtinerea unui gust bun.  Apa reprezinta cel putin 50% din reusita gustului unei cafele bune.

6/ Folositi cantitatea optima de cafea/ceasca :

-          Pentru espresso utilizati 7-8 gr. de cafea fin macinata la 30 ml. apa

-          Pentru cafea la filtru sau french press utilizati proportia de 60 gr. cafea mediu macinata la 1 litru de apa. Pentru o ceasca de 120 ml cantitatea de cafea devine 7,2 grame.

7/ Temperatura apei sa nu depaseasca 92-95 grade Celsius : o temperatura mai mare duce la o cafea mai amara datorita extractiei prea puternice.

8/ Indiferent de metoda de preparare pastrati curate device-urile sau aparatele pentru cafea : espressor-ul, filtrul, french-press-ul, ibricul, etc.

Te-ar mai putea interesa