Reteta de cafea irlandeza

Reteta de cafea cunoscuta sub denumirea originala de irish coffee sau in traducere libera : cafea irlandeza a castigat in popularitate dupa 1940, desi alte retete de cafea cu alchool erau preparate in diverse zone de pe glob cu peste 100 de ani inainte.


In 1940 un grup de pasageri americani au ajuns cu un hidroavion pe coasta vestica a Irlandei, in portul Foynes. Infrigurati de vremea rece si inchisa a unei ierni mohorate, acestia au fost serviti cu cafea fierbinte in care a fost adaugat si whisky de catre un bucatar sef pe numele sau Joe Sheridan, pentru a-i dezmorti si binedispune pe clientii sositi in aceste conditii vitrege.


Placut surprinsi de gustul bauturii si efectul ei resimtit in scurt timp, unii au intrebat gazda daca au fost serviti cu cafea braziliana. Raspunsul lui Joe Sheridan a fost ca aceasta e cafea irlandeza !


Printre pasageri se afla si un scriitor american ce relata in scris calatoriile sale, pe nume Stanton Delaplane, care a adus in America aceasta reteta pe baza de cafea si whisky. Impreuna cu un proprietar de bar au imbunatatit reteta adaugandu-i si spuma de lapte, denumind-o apoi irish coffee.


Cea mai simpla reteta de cafea irlandeza o puteti prepara din :

  • cafea la filtru, 120 ml

  • o lingurita de zahar

  • un shot de whisky - 22 ml

  • spuma de lapte

Cafeaua fierbinte , zaharul si whisky-ul se amesteca intr-o ceasca mare sau un pahar si apoi se adauga spuma de lapte.

Daca doresti sa cunosti si alte retete cafea !

Sursa : wikipedia.org

 

Te-ar mai putea interesa