Oferta cafetiera

Preparati cafeaua preferata cu costuri minime si satisfactie maxima utilizand cafetiera tip presa cafea ori cafetiera italiana. Alegeti din oferta magazinului cafetiera potrivita retetei de cafea cu care va rasfatati zilnic acasa ori la serviciu.

 

Despre cafetiera tip presa cafea

Presa cafea sau infuzor cafea se refera la acelasi tip de cafetiera. Metoda de obtinere a cafelei la presa franceza este veche de 100 ani, si a cucerit utilizatorii casnici europeni prin simplitatea tehnica si calitatea bauturii rezultate. 
Presa cafea consta dintr-un vas cilindric din sticla rezistent la temperaturi de peste 100°C, acoperit cu un capac din plastic. Printr-un orificiu al capacului trece o tija metalica ce are atasat la capatul aflat in vas un dispozitiv filtrant. Pe fundul vasului uscat se pune cafeaua macinata, iar deasupra ei se toarna apa fierbinte la 90-95°C. Apoi se inchide vasul cu capacul in care tija se apasa pana dispozitivul filtrant atinge suprafata lichidului.
Infuzia dureaza 4-5 min., dupa care tija este impinsa incet pana la fundul vasului, cafeaua macinata fiind astfel separata de restul bauturii, ce se toarna in ceasca.
Presarea cafelei la fundul vasului face ca unii sa numeasca aceasta cafetiera simpla drept presa cafea . Altii o denumesc filtru presa pentru calitatea cafelei asemanatoare cafelei la filtru, ca aroma si gust. Interpretarea autohtona vine din originalul "french press" care a fost denumit neaos presa franceza cafea sau mai pretios presou cafea. 
Faptul ca metoda presupune o perioada lunga de infuzie a cafelei a dus la denumirea autohtona a cafetierei si drept infuzor cafea. De fapt este cea mai potrivita denumire avand in vedere metota de preparare, si anume infuzia cafelei. Presarea cafelei la sfarsitul perioadei de infuzare reprezinta doar etapa de finalizare a procesului de preparare prin infuzie si nu poate fi definitorie in descrierea procesului in ansamblu.
Avantajele utilizarii cafetierei presa cafea: 
  • prepararea cafelei e simpla si rapida
  • curatirea cafetierei e usor de efectuat : majoritatea se spala si in masina de spalat vase
  • se poate controla temperatura optima a apei pentru infuzie : 90-95 grd. C
  • aroma cafelei e puternica
  • gustul cafelei e deosebit

 

Despre cafetiera italiana

Aceasta solutie casnica utilizeaza o cafetiera din aluminiu cunoscuta sub denumirea de cafetiera italiana sau expresor moka, constituita din 3 parti componente :
  1. Un rezervor pentru apa la partea de jos, in care se pune cantitatea dorita de apa, si care se aseaza direct pe flacara aragazului sau pe plita electrica . Nu functioneaza pe plita cu inductie, corpul fiind din aluminiu. Acest rezervor are in partea superioara o valva regulatoare de presiune, ce indica totodata nivelul maxim la care poate fi umplut cu apa. 
  2. Un corp mijlociu, in care se depoziteaza cafeaua macinata si care este practic un filtru metalic.
  3. Corpul superior, ce colecteaza bautura din cafea.
Vaporii apei din corpul inferior incalzita la temperatura de fierbere, urca cu o presiune de 1,5 bar si infuzeaza cafeaua macinata din filtrul corpului mijlociu, dupa care se colecteaza sub forma bauturii din cafea in corpul superior al device-ului.
Peste 90% din gospodariile italienesti utilizeaza aceasta cafetiera cu denumirea populara de expresor moka. Cafeaua rezultata este denumita cafea moca , fiind mai tare decat un espresso autentic, dar mai putin cremoasa . Italienii incep ziua cu un soc de energie pe care il da acest espresso moca intr-o ceasca de 30 ml.
Avantajele retetei 
Prepararea cafelei utilizand o cafetiera moka corespunde metodei de extractie sub presiune, ca la metoda espresso, dar la o presiune mai mica : doar 1,5 atm fata de 9 atm. Chiar si asa, extractia sub presiune aduce calitatea cafelei obtinute mai aproape de un espresso decat de o cafea preparata la filtru sau la ibric. 
Cafeaua obtinuta are consistenta, iar aroma si gustul sunt similare cu o cafea espresso. De aceea si aceasta cafea se serveste in cesti mici de 50-60 ml, asemanatoare cu espresso.